“Από την Αθήνα πέταξα στην Κρήτη, όπου η πρώτη μου επίσκεψη ήταν H ΝΥΚΤΕΡΙΔΑ, ένα άλλο φιλμικό εστιατόριο, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά. Στην πραγματικότητα, ο ιδρυτής της ΝΥΚΤΕΡΙΔΑΣ, Γιάννης Μαστορίδης, είχε στρατευθεί για να διδάξει τον  Άντονι Κουίν πώς να χορεύει συρτάκι για τον ρόλο του “Ζορμπάς ο Έλληνας”. Ο Γιάννης ήταν  δάσκαλος χορού πριν γίνει εστιάτορας και το μενού έχει μια ολόκληρη σελίδα που εξηγεί την ιστορία του εστιατορίου και των ιδιοκτητών της. Το καλοκαίρι, τραπέζια στρώνονται σε μια κιγκλιδωτή, τεράστια με θέα τον κόλπο της Σούδας και με μια πίστα στο πίσω μέρος. Ο Μπάμπης,γιος του Γιάννη, είχε προετοιμάσει ένα μενού γευσιγνωσίας για μένα: γεμιστά κολοκυθολούλουδα, άλλα τηγανητά και άλλα ψητά, τηγανητά σαλιγκάρια, καταπληκτικά καλιτσούνια (αλμυρές ζύμες με με τρία είδη τυριών) και μια σαλάτα από άγρια ​​χόρτα που ακολουθείται από κατσικίσιο και μπάμιες στιφάδο, κουνέλι στιφάδο, βρασμένο και ελεύθερης βοσκής κοτόπουλο, και φρέσκα φρούτα για επιδόρπιο. Το φαγητό είχε γνήσια,  σπιτική ποιότητα, που “έδεσε” εξαιρετικά, με το σερβίρισμά του. Το βράδυ ήμουν εκεί, το ολόγιομο φεγγάρι ανατέλλει πάνω από τον κόλπο”

Anissa Helou

Financial Times