logo_gr white

Ελάτε να μαγειρέψουμε

Κρητική Διατροφή, αποτελεί άριστο δείγμα της Μεσογειακής διατροφής. που ανακηρύχθηκε «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» από την Unesco.

Η αρχαιολογική σκαπάνη, ανακάλυψε στα Μινωικά Ανάκτορα του Νησιού, στοιχεία που συνηγορούν στο γεγονός, ότι τα κύρια συστατικά τns διατροφής παραμένουν αναλλοίωτα! Πιθάρια με ελαιόλαδο, μέλι, δημητριακά και όσπρια, τοιχογραφίες, όπου εικονίζονται κρητικά χόρτα και βότανα, οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι βασικές διατροφές διατηρούνται σήμερα.

Οι Κρητικοί χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν, το ελαιόλαδο ως κύριο συστατικό στα γεύματα τους, που περιλαμβάνουν χόρτα, λαχανικά, δημητριακά (ψωμί, παξιμάδια), όσπρια -σε μικρότερες ποσότητες- τυριά και κρέας, μαγειρεμένα με τοπικά αρωματικά φυτά, συνοδεία κρασιού!

Η ΝΥΚΤΕΡΙΔΑ, με μακροχρόνια εμπειρία στην καλή μαγειρική και τις παραδοσιακές γεύσεις, προσφέρει στους αλλοδαπούς επισκέπτες των Χανίων, τη δυνατότητα να αποκαλύψουν τα μυστικά της Κρητικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οργανώνει για μικρές και μεγάλες ομάδες, ξενόγλωσσα σεμινάρια Κρητικής Κουζίνας.
Κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει διαδραστικά στην ετοιμασία, την κατανάλωση των Κρητικών εδεσμάτων, συνοδεία κρασιού.

Οι κρατήσεις ατόμων, ημερομηνιών και η επιλογή των φαγητών, επιβάλλεται να έχουν γίνει μια εβδομάδα πριν από την διοργάνωση.

Δραστηριότητες σεμιναρίου

  • Άφιξη στο εστιατόριο
  • Καλωσόρισμα με τσικουδιά (εναλλακτικά, μπορεί να προσφερθεί ζωμός από σταμναγκάθι, λεμόνι και αγουρέλαιο)
  • Σύντομη εισήγηση για την ιστορία της κρητικής διατροφής
  • Επίσκεψη στη Κάβα του εστιατορίου και γευστική δοκιμή Λευκών, Ροζέ και Κόκκινων κρασιών, παραγωγής Κρητικών Οινοποιείων
  • Παρασκευή γεύματος: οι επισκέπτες χωρίζονται σε ομάδες και κάθε μια από αυτές, αναλαμβάνει να προετοιμάσει είτε τα ορεκτικά, είτε τη σαλάτα, είτε το κυρίως πιάτο, είτε το επιδόρπιο
  • Σε κάθε ομάδα, αναλύεται το φαγητό, η διατροφική του αξία, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται και η προσφορά του στην πρόσληψη ημερήσιας ενεργείας
  • Γεύμα, με τα φαγητά που προετοιμάστηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος. 

Μενού μαθημάτων

  • Ορεκτικά
    • Καλιτσούνι με 4 τυριά, χόρτα και σπανάκι
    • ή Ντάκος (Κρίθινα παξιμαδάκια με φρέσκια ντομάτα. μυζήθρα, άγρια ρίγανη και ελαιόλαδο)
    • ή Σαλιγκάρια (Χοχλιοί) μπουμπουριστοί με παλαιωμένο ξύδι και δεντρολίβανο
    • ή Στάκα (σκέτη ή με αυγά)
    • ή Καπνιστή μελιτζάνα με σύγκλινο και στάκα
    • ή Ντολμαδάκια και ανθοί κολοκυθιών γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά
  • Σαλάτες
    • Χόρτα τσιγαριαστά, με ντοματίνια, ελαιόλαδο και μυρωδικά
    • ή Χανιώτικη σαλάτα, με παξιμάδια, μυζήθρα, καλοκαιρινά λαχανικά, κάπαρη και ελαιόλαδο
  • Κυρίως πιάτα

    • Αρνί τσιγαριαστό ή σφακιανό, μαγειρεμένο σε χαμηλή φωτιά, μόνο με τους χυμούς του
    • ή Αρνί φρικασέ με άγρια χόρτα εποχής και μυρωδικά
    • ή Κοτόπουλο στο φούρνο με μπάμιες και φρέσκια σάλτσα ντομάτας
    • ή Κρητικό πιλάφι με βραστό αρνί και κοτόπουλο
    • ή Μελιτζάνες με ξινόχοντρο
    • ή Κακαβιά (Σούπα με ζωμό φρέσκων ψαριών και ελαιόλαδο)
    • ή Σουπιές με ελιές και μάραθα
    • ή Κολοκυθομπούρεκο με μυζήθρα και άρωμα δυόσμου
    • ή Ρεβύθια στο φούρνο με νεράντζι και δεντρολίβανο
  • Επιδόρπια
    • Κρητική γραβιέρα με θυμαρίσιο μέλι
    • ή Πίτα Σφακιανή
    • ή Καλιτσουνάκια με μέλι
    • ή Γιαούρτι με γλυκό κουταλιού
    • ή Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και καρύδια

Υπεύθυνη σεμιναρίου

Ευφροσύνη Κάτσουνα

Ασχολούμαι με τη μαγειρική από την παιδική μου ηλικία. Γνώρισα τα βασικά χαρακτηριστικά της, σπουδάζοντας δυο χρόνια “The art and science of Culinary Preparation” στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου.

Συνεργάζομαι με το εστιατόριο “ΝΥΚΤΕΡΙΔΑ” τα τελευταία 6 χρόνια, στο χώρο της γαστρονομίας, γράφω συνταγές στην τοπική εφημερίδα Πυξίδα της ΠόΛης και έκανα την παραγωγή και παρουσίαση της ραδιοφωνικής εκπομπής μαγειρικής,“Μαγειρικές ραδιουργίες”, στο Δίκτυο 91,5 FM.

Τέλος, έγραφα συνταγές στους bostanistas, www.bostanistas.gr στη στήλη “Κρητικά”.

Ονειρεύομαι να διαδώσω σε όλο τον κόσμο τη μαγεία και το μεγαλείο της Κρηπκής Διατροφής.

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να στείλετε το προσωπικό σας μήνυμα, πατώντας εδώ, ή να συμπληρώσετε την αντίστοιχη φόρμα επικοινωνίας, στη σελίδα που βρίσκεστε.

Φόρμα Ενδιαφέροντος

Είμαστε στη διάθεσή σας, για να κουβεντιάσουμε μαζί, ώστε να βρούμε τις καλύτερες ιδέες για την εκδήλωσή σας, για το φαγητό, τη μουσική, την ιδιαίτερη διακόσμηση του χώρου. 
Έχουμε τη δυνατότητα, ώστε η εκδήλωσή σας να:

  • παρουσιάσει
    • Κρητικές γεύσεις
    • Κλασικά ελληνικά φαγητά
    • Γεύσεις από ολόκληρο τον κόσμο
    • Ενενήντα ετικέτες Κρασιών από ολόκληρη την Ελλάδα
  • πλαισιωθεί από
    • Έμπειρο προσωπικό για υπηρεσίες και υποδοχή καλεσμένων
    • Έμπειρους DJ, antimatters, κλόουνς, χορευτικά συγκροτήματα Ελληνικής και Κρητικής μουσικής
    • Φωτογράφο, οπερατέρ
  • περιλαμβάνει
    • Φουσκωτό πάρκο (για παιδικές εκδηλώσεις)
    • Πυροτεχνήματα
    • Ειδική διακόσμηση, για κάθε είδους εκδήλωση, με ανθοστολισμούς, χειροποίητες ανθοσυνθέσεις, φωτισμό
    • Μενού με το εταιρικό σας σήμα